Πολιτική

Το Oruc Reis θα επιστρέψει-Τα στρατιωτικοποιημένα νησιά καταστρέφουν τον διάλογο

Η Τουρκία επιστρέφει στις προκλήσεις

Με νέες δηλώσεις του από το Κας, απέναντι από το Καστελόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ προκάλεσε την Αθήνα σημειώνοντας πως “τα 18 στρατιωτικοποιημένα νησιάτης Ελλάδας παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες, κλιμακώνοντας την ένταση και καταστρέφοντας τοναμοιβαίο διάλογο“.

Συνεχίζοντας, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανέφερε πως “η Ελλάδαπρέπει να αφήσει στην άκρη τις κινήσεις που προκαλούν ένταση και τις εριστικές συμπεριφορές“.

Κατόπιν επανέλαβε πως “είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο και είμαστε υπέρ των ειρηνικών πολιτικών διευθετήσεων”.

“Οι προκλητικές κινήσεις δεν βοηθούν κανέναν, ειδικά την Ελλάδα”, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά την αποχώρηση του Oruc Reis, ο Ακάρ υποστήριξε πως “θα συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή, σύμφωνα με τον σχεδιασμό. Δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας”.

Από τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Ακάρ δεν έλειψε ο Μακρόν, τον οποίο κατηγόρησε πως παρασύρει τον ελληνικό λαό. “Οι Έλληνες δεν πρέπει να παρασύρονται από τις προθέσειςτου Μακρόν και να μη γίνουν μεζές στις προσπάθειες αυτο-διάσωσης του Γάλλου προέδρου”.

Νωρίτερα, ζητούσε διάλογο με την Ελλάδα μετά την αποχώρηση του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. “Είμαστε υπέρ του διαλόγου και των σχέσεων καλής γειτονίας με την Αθήνα. Θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν”. Και συνέχισε λέγοντας πωςπεριμένουμε και από την Αθήνα ανάλογη κίνηση με τη δική μας (σ.σ: την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια), ώστε να ξεκινήσουμε τον διάλογο”.

*Με πληροφορίες από το Anadolu, Daily Sabah


Πηγή