Κοινωνία

Επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα… κι ο Θεός βοηθός

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Το «Mein Schiff 6» της γερμανικής Tui Cruises ξεκινά αύριο από το λιμάνι του Ηρακλείου 7ήμερες κρουαζιέρες σε ελληνικούς προορισμούς, με 600 επιβάτες.

Επειτα από σχεδόν 7 μήνες που τα κρουαζιερόπλοια έδεσαν στα λιμάνια ανά τον κόσμο λόγω της πανδημίας, η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ξεκινάει αύριο από το λιμάνι του Ηρακλείου και ενώ στη χώρα ο κορονοϊός καλπάζει, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των επιστημόνων. Το κρουαζιερόπλοιο «Mein Schiff 6» της γερμανικής εταιρείας Tui Cruises με αφετηρία (homeport) το λιμάνι του Ηρακλείου θα πραγματοποιήσει την πρώτη κρουαζιέρα του για ελληνικούς προορισμούς με λιμάνια προσέγγισης τον Πειραιά και την Κέρκυρα. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Ιουλίου και παρά την αύξηση των κρουσμάτων που είχε αρχίσει να εμφανίζεται στη χώρα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε ανακοινώσει το άνοιγμα 5 ελληνικών λιμανιών (Πειραιάς, Ρόδος, Ηράκλειο, Βόλος, Κέρκυρα και Κατάκολο) για τη διεθνή κρουαζιέρα.

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου (ΟΛΗ), οι επιβάτες θα έρθουν στο Ηράκλειο με charter πτήσεις από τη Γερμανία και βάσει των μέχρι τώρα κρατήσεων αναμένεται να ταξιδέψουν περίπου 600 άτομα, σε ένα πλοίο χωρητικότητας 2.534 επιβατών, ενώ βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων το ανώτερο όριο αυτών θα είναι 1.520 άτομα.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο ελλιμενισμός του «Mein Schiff 6» αποτελεί τη «μέγιστη πιστοποίηση και διάκριση για τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία με συνέπεια προετοιμάστηκαν και εφαρμόστηκαν, ώστε το λιμάνι του Ηρακλείου να αποτελεί στην πράξη το πρώτο και ταυτόχρονα ασφαλέστερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα». Γίνεται γνωστό επίσης ότι «άοκνα εδώ και αρκετές εβδομάδες, η διοίκηση και στελέχη του Οργανισμού έδωσαν τη μάχη προκειμένου να πραγματοποιηθεί το πρώτο homeport για την ελληνική κρουαζιέρα σε καιρό πανδημίας».

Με αφορμή την επανεκκίνηση της κρουαζιέρας στη χώρα κάτω από αυτές τις υγειονομικές συνθήκες, η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη γνώμη του γενικού διευθυντή της Majestic International Cruises Inc και πρώην αντιπροέδρου της Ενωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας (ΕΕΚΦΝ) Μιχάλη Λάμπρου, ενός ανθρώπου με μεγάλη εμπειρία στον κλάδο της κρουαζιέρας, ο οποίος ήταν απόλυτος και ξεκάθαρος:

«Ολόκληρος ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα και με πρωτεργάτη πάντα την ΕΕΚΦΝ εργάζεται συνεχώς σε λογική βάση για ένα σωστό ξεκίνημα του κλάδου που θα εγγυάται την ασφάλεια και την υγεία των επιβατών και των πληρωμάτων, εφαρμόζοντας όλους τους κανονισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης όπως έχουν ήδη διατυπωθεί».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι συμφωνεί και ενισχύει τις προσπάθειες ορισμένων μικρής πλοιοκτησίας κρουαζιερόπλοιων για επανεκκίνηση ταξιδιών σε τοπικό επίπεδο (Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία) αλλά δεν παραβλέπει τη στάση αναμονής μεγάλων εταιρειών, οι οποίες μεταθέτουν την πιθανή επανεκκίνηση των κρουαζιέρων σε διεθνές επίπεδο ακόμα και μέχρι τα μέσα του 2021. «Κάτι περισσότερο από εμάς θα γνωρίζουν οι ιθύνοντες αυτών των εταιρειών, οι οποίες υφίστανται υπέρογκες ή μάλλον αστρονομικές ζημιές για κάθε μήνα απραξίας» σχολίασε.

Σημειώνεται ότι η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας, η Celestyal Cruises, που δραστηριοποιείται ως επί το πλείστον στα ελληνικά νησιά και στην Ανατολική Μεσόγειο με homeporting τον Πειραιά και άλλα ελληνικά λιμάνια, έχει ανακοινώσει την παράταση της αναστολής όλων των ταξιδιών της έως τις 6 Μαρτίου 2021.


Πηγή