Κοινωνία

Κουρτς: Να μην ενδίδει η Ε.Ε. στον εκβιασμό της Τουρκίας

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σεμπάστιαν Κουρτς

Geert Vanden Wijngaert, μέσω AP

Η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέπει στην Άγκυρα να την εκβιάζει ή να την απειλεί, υπογράμμισε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ κάλεσε τους εταίρους του στην Ε.Ε. να δείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, ο καγκελάριος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις δικές του προθέσεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο το θέμα της Τουρκίας. 

Επιχειρώντας προφανώς να διαμορφώσει κλίμα εν όψει της Συνόδου, ο Κουρτς κάλεσε ουσιαστικά την Ε.Ε. να αντιμετωπίσει με σκληρό τρόπο την Άγκυρα για τις προκλητικές ενέργειές της. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος, πριν από λίγες ημέρες, είχε ζητήσει «ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών και λήψη συγκεκριμένων μέτρων κατά της Τουρκίας».

Τι είπε ο Κουρτς

Μιλώντας, λοιπόν, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, 5 χρόνια μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, ο καγκελάριος υποστήριξε ότι καταρχάς ότι όλο αυτό το διάστημα η χώρα του πρόσφερε άσυλο σε περίπου 120.000 πρόσφυγες. Αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ήταν εξαρχής κατά της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων, τόνισε πως θεωρεί «εξαιρετικά προβληματικό το ενδεχόμενο η Ε.Ε. να επιτρέπει να εκβιάζεται από την Τουρκία». 

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ενότητα εντός της Ε.Ε. Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ενιαία στάση κατά της πολιτικής της Άγκυρας και –όπως τόνισε– δεν καταλαβαίνει το γιατί συμβαίνει αυτό.  

Όταν ρωτήθηκε για τις πρόσφατες ταραχές στη Βιένη μεταξύ Τούρκων μεταναστών, δήλωσε ότι «ξένες συγκρούσεις εισάγονται στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους Τούρκους ή τους μετανάστες τουρκικής καταγωγής που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, για τους δικούς του σκοπούς».

Ο Κουρτς μίλησε επίσης για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Έβρο, στις αρχές του χρόνου, τονίζοντας ότι «ο Ερντογάν χρησιμοποίησε μετανάστες ως όπλα για να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. Πρόκειται για απάνθρωπη συμπεριφορά. Θα ήθελα μια ενωμένη Ε.Ε. που να πάρει δραστικές αποφάσεις κατά αυτών των φαινομένων. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα που είναι η πρώτη γραμμή άμυνας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Η Ευρώπη θα πρέπει να στηρίζει τους εταίρους της και να μην επιτρέπει στην Τουρκία να την εκβιάζει ή να την απειλεί». 

Άμεση απάντηση από την Άγκυρα 

Απαντώντας στις παραπάνω δηλώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έγραψε στο Twitter τα παρακάτω:

«Η μεγάλη απειλή για την Ε.Ε. και τις αξίες της είναι η διεστραμμένη ιδεολογία που εκπροσωπεί ο Κουρτς. Αυτές οι κακές πολιτικές που έχουν ως βάση τον ρατσισμό, την ισλαμοφοβία και την εχθρότητα είναι η άρρωστη νοοτροπία της εποχής μας.»  


Πηγή