Επικαιρότητα

Από Δευτέρα 3 Αυγούστου, επιστροφή στη δουλειά υποχρεωτικά με μάσκα

Το βασικό ερώτημα που απασχολεί εργαζομένους όλων των κλάδων: Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στη δουλειά, στο γραφείο κτλ.; Η απάντηση ξεκάθαρη: ΝΑΙ.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 της ΚΥΑ «Εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 3162B/2020:

«Σε εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και οποιουσδήποτε άλλους κλειστούς χώρους συνάθροισης κοινού, εξαιρουμένων των χώρων εστίασης, επιβάλλεται η υποχρέωση χρήσης μη ιατρικής μάσκας στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (στο ΦΕΚ μπορείτε να διαβάσετε και τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων με την υποχρέωση χρήσης μάσκας).

Οι εξαιρέσεις είναι λίγες, όπως η εστίαση, όπου, για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος στην κουζίνα δεν μπορεί να αναπνεύσει με τη μάσκα. Ή τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής, αλλά μόνον για τον πελάτη, όταν πρέπει να γίνει τοπική περιποίηση στο πρόσωπο. Άλλο παράδειγμα, είναι αυτό των τραγουδιστών και ηθοποιών, ή του λογοθεραπευτή, που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εργαστούν με τη χρήση μάσκας.

Ή, όπως αναφέρεται και στο ανωτέρω ΦΕΚ, οι θρησκευτικοί λειτουργοί κατά την τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων, κηδειών (και σχετικών με αυτές θρησκευτικών λειτουργιών και λοιπών ιεροπραξιών και ταφικών εκδηλώσεων) και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, καθώς και και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό που συμμετέχει σε αυτές, όπως ιεροψάλτες.

Υπενθυμίζεται πως -με βάση το ΦΕΚ- εάν δεν τηρούνται οι κανόνες: σε περίπτωση εργαζομένου, επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ το οποίο πληρώνει η επιχείρηση, ενώ σε περίπτωση πολίτη, το πληρώνει ο ίδιος.

Πηγή