Κοινωνία

Προοδευτικό ανάχωμα στη Δεξιά | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Να εκμεταλλευτεί την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ και να εμφανιστεί ως η φερέγγυα αντιπολίτευση απέναντι στη συντηρητική ατζέντα της Ν.Δ. θα επιχειρήσει το Κίνημα Αλλαγής.

Σε τρία επίπεδα και με κύριο γνώμονα να πείσει ότι εκείνο αποτελεί τη γνήσια προοδευτική αντιπολιτευτική έκφραση έναντι της κυβέρνησης της Ν.Δ. θα κινηθεί η πολιτική του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δόθηκαν στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου.

Με δεδομένη την κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη βλέπουν την κατάσταση ως μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουν για τη δική τους ανάκαμψη. Ωστόσο, το γεγονός αυτό, όπως σημείωσαν διάφορα στελέχη που πήραν τον λόγο, απαιτεί χρόνο, συστράτευση και αντιμετώπιση των οργανωτικών προβλημάτων, στα οποία αναφέρθηκαν κάποιοι άλλοι ομιλητές, επιρρίπτοντας με τον τρόπο αυτό έμμεσες ευθύνες στους αρμόδιους παράγοντες της ηγεσίας.

Καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούσαν στην «Εφ. Συν.» ότι η επιδίωξη του Κινήματος Αλλαγής είναι να εμφανιστεί ως η πιο συνεπής και φερέγγυα αντιπολιτευτική φωνή, «έχουμε χρέος να αποτελέσουμε εμείς το προοδευτικό ανάχωμα απέναντι στην πολιτική της Δεξιάς» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στην αρχική παρέμβασή της η Φώφη Γεννηματά, προειδοποιώντας μάλιστα τη Ν.Δ. ότι «δεν θα μείνει ανενόχλητη να προωθεί τη συντηρητική της ατζέντα».

Σε ό,τι αφορά την άσκηση της κριτικής προς την Κουμουνδούρου, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο στην «ανικανότητα Τσίπρα» να απομακρύνει από το κόμμα του όσα στελέχη ή πρώην υπουργούς λειτουργούν ως «βαρίδι», φωτογραφίζοντας τους Νίκο Παππά, Δημήτρη Παπαδημούλη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. «Ολα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την προοδευτική παράταξη, τις αρχές και τις αξίες της, είναι θύλακες παρακράτους», σχολίασε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών.

Ο δεύτερος άξονας της στρατηγικής που αποφασίστηκε σχετίζεται με την όξυνση της στάσης έναντι της Ν.Δ., με βάση και την εξέλιξη της κρίσης στην πραγματική οικονομία. «Στη χώρα μας αντιμετωπίζουμε ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της βαθιάς ύφεσης.

Ποσοστά εφιαλτικά, με δραματικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους άνεργους. Αυτά είναι τα προβλήματα και δεν αντιμετωπίζονται με επικοινωνία και διαφημίσεις στα μέσα ενημέρωσης, όπως κάνει η κυβέρνηση», τόνισε δηκτικά η κ. Γεννηματά, στηλιτεύοντας την πρακτική του Μαξίμου να κρύβει τα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της ανάπτυξης στενών δεσμών με τα ΜΜΕ.

Τρίτο σκέλος στην ίδια συζήτηση ήταν η επιμονή και επαναβεβαίωση της αυτόνομης πορείας της παράταξης που, όπως υπογραμμίστηκε, «δεν είναι ένα σύνθημα ή μια τακτική ίσων αποστάσεων». Ανάμεσα στις πολιτικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, έγινε γνωστό ότι η Φώφη Γεννηματά πρόκειται να επισκεφθεί την Κρήτη, ενώ στον δρόμο προς την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος ανακοινώθηκε η δημιουργία επιτροπής για την ίδρυση της Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής.

Παράλληλα, η φετινή επέτειος της 3ης Σεπτέμβρη θα είναι αφιερωμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που αποτελεί ένα έργο-παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και, τέλος, αναφορικά με την παρουσία στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης συμφωνήθηκε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα εστιάσει στην πρότασή του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης.


Πηγή