Κοινωνία

Ηχηρό μήνυμα από Μπιγιόνσε ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Φωτογραφία αρχείου

Carrienelson1 | Dreamstime.com

Έκκληση στους Αμερικανούς να ψηφίσουν «σαν να εξαρτάται η ζωή μας απ’ αυτό» απηύθυνε η Μπιγιόνσε κατά την φετινή τελετή των βραβείων BET που είναι αφιερωμένα στους καλλιτέχνες και αθλητές που προέρχονται από την κοινότητα των μαύρων καθώς και άλλες αμερικανικές μειονότητες.

Η διάσημη τραγουδίστρια τιμήθηκε με βραβείο ανθρωπισμού και χρησιμοποίησε την ομιλία της για να καλέσει τους Αμερικανούς «να διαλύσουν ένα ρατσιστικό και άνισο σύστημα» στη χώρα, καθώς βαδίζει προς νέες προεδρικές εκλογές σε λίγους μήνες.

Το βραβείο το παρέλαβε από την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, τη Μισέλ Ομπάμα, η οποία υπογράμμισε την αφοσίωση της Μπιγιόνσε στη μαύρη κοινότητα, προτού την παρουσιάσει με το βραβείο, λέγοντας: «Μπορείτε να το δείτε σε ό,τι κάνει, από τη μουσική της που δίνει φωνή στη χαρά και στον πόνο των μαύρων, απ’ την ακτιβιστική της δράση που απαιτεί δικαιοσύνη για τις ζωές των μαύρων».

Επίσης, την επαίνεσε για τη βοήθειά της προς τους νέους καλλιτέχνες αλλά και την αποκήρυξη του σεξισμού και του ρατσισμού όποτε και όπου διαπιστώνει τέτοιες συμπεριφορές.

Απ’ την πλευρά της η Μπιγιόνσε αφιέρωσε το βραβείο στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται σε όλη τη χώρα κατά του ρατσισμού, μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

«Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους τους αδελφούς και αδελφές μου εκεί έξω που με εμπνέουν,  καθώς αγωνίζονται για αλλαγή. Οι φωνές σας ακούγονται και αποδεικνύετε στους προγόνους μας ότι οι αγώνες τους δεν ήταν μάταιοι. Τώρα έχουμε ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να βρούμε την πραγματική μας δύναμη, και αυτό είναι να ψηφίσουμε», είπε.

«Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε τη δράση, να συνεχίσετε να αλλάζετε και να διαλύετε ένα ρατσιστικό και άνισο σύστημα», είπε. «Υπάρχουν άνθρωποι που ποντάρουν στο να μείνουμε στο σπίτι κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών και των προκριματικών σε πολιτείες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει να ψηφίσουμε σαν να εξαρτάται η ζωή μας  από αυτό, γιατί έτσι είναι», πρόσθεσε.


Πηγή