Επικαιρότητα

Ο Βασίλης Δημάκης νίκησε τους βασανιστές του

Νεώτερη εξέλιξη, ώρα 19.05 (Πηγή: ThePressProject)

Ο δάσκαλος του Βασίλη Δημάκη, Πέτρος Δαμιανός, μόλις ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε πως ο κρατούμενος φοιτητής ήπιε νερό από τη βρύση του κελιού του. Έτσι, ο Βασίλης Δημάκης κέρδισε μια μάχη για τα αυτονόητα. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που με το παράδειγμά του, με τον αγώνα του και πάνω από όλα με την μεγάλη κοινωνική στήριξη που έλαβε προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του, έχει την αξία ενός συμβόλου του αγώνα των κρατουμένων, του αγώνα για μία δεύτερη ευκαιρία.

Η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε, ως όφειλε, σήμερα το πρωί την επιστροφή του Βασίλη Δημάκη στις Ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού.

«Καλώς σας βρήκα όλους …Όπως καταλαβαίνετε είμαι στην επανασίτιση και μόλις πριν λίγο ήπια νερό !

Δεν έχω δυνατότητα να απαντήσω στο facebook, το χειρίζεται ο διαχειριστής μου Σας ευχαριστώ όλους πολύ θα επανέλθω με δήλωση !

Επιτέλους τελειώσανε τα βάσανά μου … Θα απαντήσω εν ευθέτω χρόνω σε όλους έναν προς έναν !!!»

έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο Βασίλης Δημάκης.

Ο δάσκαλος του Δημάκη, Πέτρος Δαμιανός, έγραψε:

«Μόλις τώρα ο συνήγορος του Βασίλη Δημάκη, ο Θανάσης Καμπαγιάννης με ενημέρωσε ότι ο Βασίλης ήπιε νερό από τη βρύση του κελιού του…»

Αυτό σημαίνει ότι ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο κελί του καθώς και σταμάτησε την λευκή απεργία στην οποία έχει κατέλθει εδώ και πέντε μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αφού πάρθηκε η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών για να γυρίσει ο Βασίλης Δημάκης στο κελί του καθώς και μετά την ανακοίνωση του συνηγόρου του ότι προτίθεται να κινηθεί ποινικά για συκοφαντική δυσφήμιση απέναντι στα ψέματα του υπουργείου, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι ήταν ανακριβής η πληροφορία που το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε υποστηρίξει, όταν χρέωνε στον Δημάκη ληστείες με Καλάσνικοφ.


Ώρα 11:00

Μεταφέρεται στις ανδρικές Φυλακές Κορυδαλλού ο Δημάκης | Καμπαγιάννης: Όχι πρόωροι πανηγυρισμοί

Η γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, μιλώντας στην ΕΡΤ, γνωστοποίησε ότι η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών αποφάσισε πριν από λίγα λεπτά τη μεταφορά του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη από το υπόγειο των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού στο απέναντι κτήριο των ανδρικών Φυλακών Κορυδαλλού, εκεί όπου βρίσκεται το κελί του. Ωστόσο, η κυρία Νικολάου δεν διευκρίνισε εάν ο Β. Δημάκης θα μεταφερθεί στο κελί του.

Συγκεκριμένα μιλώντας στη ΕΡΤ για την υπόθεση, η γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής δήλωσε ότι: «Έγινε δεκτό το αίτημα του να μετακινηθεί στην Δικαστική Φυλακή Κορυδαλλού Ι αναμένουμε την διεκπεραίωση της και την τελική υπογραφή από μένα προκειμένου να μεταφερθεί εκεί. Δεν θέλουμε να εκδικηθούμε τον Βασίλη Δημάκη. Θέλαμε να μετακινηθεί για λόγους ασφαλείας ούτε του απαγορέψαμε την πρόσβασή του στην εκπαίδευση. Να συμπληρώσω ότι στον Κορυδαλλό ΙΙ δεν πήγε τιμωρητικά, πήγε γιατί έπρεπε να είναι σε καραντίνα 14 μέρες όπως λένε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αφού παρήλθε το 14ήμερο συνήλθε η Επιτροπή Μεταγωγών και έγινε δεκτό το αίτημά του».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε: «Ο Δημάκης επιστρέφει στην δικαστική φυλακή Κορυδαλλού Ι, καθώς εξέλειπαν οι λόγοι για τους οποίους έγιναν οι μεταγωγές του και η κράτηση του σε άλλους χώρους και ολοκληρώθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες… Ευελπιστώ ότι από εδώ και στο εξής θα συνεχίσει ήσυχα την εκπαίδευση του στο Πανεπιστήμιο, αλλά και την έκτιση του υπολοίπου της ποινής του».

Θ. Καμπαγιάννης: «Όχι πρόωροι πανηγυρισμοί»

Ο συνήγορος του Β. Δημάκη, Θανάσης Καμπαγιάννης, μέσω ανάρτησης στο Facebook μετέδωσε την απόφαση της ΓΓ Αντ. Πολιτικής για μεταγωγή του Β. Δημάκη στις αντρικές Φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο καλεί τον κόσμο να μην πανηγυρίζει πρόωρα. «Ας δούμε πρώτα τι αποφασίστηκε και τι θα υλοποιηθεί», τονίζει.

http://ergasianet.gr/


ΑΔΕΔΥ: Να σταματήσει η ψυχολογική βία κατά του φοιτητή – κρατούμενου Βασίλη Δημάκη

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει την διαρκή ψυχολογική βία που ασκείται στον φοιτητή – κρατούμενο Βασίλη Δημάκη, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και την πλήρη πολιτική κάλυψη της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Κυβέρνησης.

Η, επανειλημμένα, τιμωρητική μεταχείρισή του, με αφορμή το ότι εκπροσώπησε συγκρατούμενούς του, διεκδικώντας την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στις φυλακές, καταδεικνύει μια «σωφρονιστική» πολιτική που κυριαρχείται από ρεβανσισμό και ακροδεξιά ιδεοληψία.

Η αποστέρηση του Β. Δημάκη από την πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία και η θέση του σε κατάσταση απομόνωσης, αποτελεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Καλούμε τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής να λάβει ΣΗΜΕΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει η ψυχολογική βία στον φοιτητή – κρατούμενο Β. Δημάκη και να του εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία.


Η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πατρών συγκλονίζει: «Γιατί πεθαίνει ο Βασίλης Δημάκης;»

Πηγή: News247

Θέση στην υπόθεση Βασίλη Δημάκη, του 40χρονου κρατουμένου φοιτητή που προχώρησε εκ νέου σε απεργία πείνας και δίψας, καθώς συμπληρώθηκαν οι 14 μέρες καραντίνας του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και δεν επέστρεψε στο κελί του, πήρε η διευθύντρια του Εσπερινού ΓΕΛ Πατρών.

Η Σοφία Κασβίκη, διευθύντρια του Λυκείου απ’ όπου φοίτησε ο Βασίλης Δημάκης, με κείμενο που έστειλε στην ομάδα στήριξης του Β. Δημάκη στο Facebook «Αλληλεγγύη στον κρατούμενο φοιτητή Βασίλη Δημάκη», μίλησε για τον «εξαιρετικό μαθητή Δημάκη», ο οποίος, όπως η ίδια αναφέρει «έδωσε τιτάνιο αγώνα που τον οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Η κ. Κασβίκη στο συγκλονιστικό κείμενό της αναφέρει ως μία αυτονόητη αρχή ότι μια Δημοκρατική Πολιτεία πρέπει να επικροτεί, να επιρρωνύει και να αξιοποιεί τους ανθρώπους αυτούς που αυτοαναλώθηκαν για να μεταστοιχειώσουν την ΦΥΛΑΚΗ σε ΣΧΟΛΕΙΟ. Λαμβάνοντας λοιπόν αυτό υπόψη, καταλήγει στο ερώτημα-κραυγή αγωνίας: «Τότε γιατί πεθαίνει ο Δημάκης;».

Αναλυτικά το κείμενο της Σ. Κασβίκη:

Ο κόσμος των σωφρονιστικών καταστημάτων συνιστά έναν μικρόκοσμο με τον οποίο, όσοι έρχονται σε επαφή, το διαπράττουν αναγκαστικά, είτε επειδή άπτεται των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων, είτε επειδή συμπεριλαμβάνεται σε αυτόν οικείο πρόσωπο χρήζον της συμπαράστασης και της ενισχύσεώς τους. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που το διαπράττουν κατ’ επιλογή, μόνο και μόνο επειδή θεωρούν ότι «δεν έχουν το δικαίωμα να ευτυχούν μόνοι τους». Στους τελευταίους, συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που προσφέρουν εθελοντική διδασκαλία σε όσους από τους εγκλείστους αποφασίζουν να απεκδυθούν το παρελθόν τους και να βαδίσουν την επίμοχθο οδό του σχολείου, μέσα στους συγκεκριμένους ανοίκειους χώρους που δεν προσφέρουν οργανωμένες δομές λυκειακής εκπαίδευσης.

Κάποιοι από αυτούς τους εκπαιδευτικούς, συνάδελφοι στο Εσπερινό ΓΕΛ Πατρών, με ενημέρωσαν πριν τρία χρόνια, όταν ανέλαβα την διεύθυνση του σχολείου, για τον αποφοιτήσαντα και επιτυχόντα στις Πανελλαδικές εξετάσεις 2017, εξαιρετικό μαθητή Βασίλη Δημάκη. Ο Δημάκης, όπως και άλλοι κρατούμενοι από το σωφρονιστικό κατάστημα Αγ. Στεφάνου Πατρών, είχε εγγραφεί στο Εσπερινό ΓΕΛ κρινόμενος ως «κατ΄ ιδίαν φοιτήσας», και, αξιοποιώντας την εξαιρετική ευφυία, τον αυτοέλεγχο και την επιμονή που διέθετε, συνεπικουρούμενος από τους συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς, έδωσε τιτάνειο αγώνα που τον οδήγησε στην επίτευξη του στόχου του, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μαρτυρία μου, επομένως, όσον αφορά αυτό καθ΄ εαυτό το πρόσωπο του φαινομένου- Δημάκης, περιορίζεται στην διαμεσολαβημένη εμπειρία των συναδέλφων μου.

Η προσωπική μου μαρτυρία εδράζεται στην προσωπική, πλέον, εμπειρία, που απέκτησα κατά την τελευταία τριετία συμμετέχοντας στην εθελοντική διδασκαλία των κρατουμένων μαθητών, όλων των λυκειακών τάξεων, και κυρίως αυτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Πρόκειται για την απέλπιδα προσπάθεια ανθρώπων που αναζητούν ερείσματα προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τον εσωτερικό και εξωτερικό τους κόσμο, ανατρέποντας κάθε υπάρχον δεδομένο της ζωής τους. Η προσπάθεια αυτή υλοποιείται μέσα σε αποτρόπαιους χώρους και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που φαίνεται να συνωμοτούν για να τους υποβιβάσουν ακόμη και από την θέση που ευρίσκοντο κατά την καταδίκη τους. Συχνά δεν διαθέτουν βιβλία, αλλά και όταν διαθέτουν, δεν υπάρχει κανείς για να τα ερμηνεύσει, ενώ οι αγγαρείες και ο συνωστισμός στα κελιά καθιστά πολυτέλεια την ησυχία και τον χρόνο μελέτης.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις μέσες συνθήκες προστασίας και φροντίδας που απολαμβάνουν οι συνυποψήφιοι τους 18χρονοι μαθητές του Λυκείου στην ελληνική παιδοκεντρική οικογένεια, ο στόχος που θέτουν, καθίσταται επί της ουσίας σχεδόν ανέφικτος, με αποτέλεσμα αρκετοί να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Αυτοί που καταφέρνουν να τερματίσουν, είναι προφανές ότι αναγάγονται σε πρότυπα μίμησης και φάρους ελπίδας για πολλούς συμπάσχοντες. Αν αποδεχτούμε την περιβόητη φράση του Ουγκώ «εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή», αποδεχόμαστε αυτονόητα ότι μια Δημοκρατική Πολιτεία επικροτεί, επιρρωνύει και αξιοποιεί τους ανθρώπους αυτούς που αυτοαναλώθηκαν για να μεταστοιχειώσουν την ΦΥΛΑΚΗ σε ΣΧΟΛΕΙΟ. Αν αυτό ισχύει, και αν, επίσης, ισχύει ότι απολαμβάνουμε Δημοκρατία, ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΚΗΣ;

Σοφία Κασβίκη

Φιλόλογος, Διευθύντρια Εσπερινού ΓΕΛ Πατρών.


Διαβάστε επίσης | Νομικά κατά του ΥΠΡΟΠΟ ο Βασίλης Δημάκης για σωρεία συκοφαντιών

Πηγή