Κοινωνία

Στη Βενεζουέλα έφτασε το πρώτο πετρελαιοφόρο από το Ιράν

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Στα χωρικά ύδατα της Βενεζουέλας έφτασε το πρώτο από τα συνολικά πέντε πετρελαιοφόρα που έχει στείλει το Ιράν στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, αψηφώντας τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ και στις δύο χώρες.

Ο Νικολάς Μαδούρο ευχαρίστησε χθες την Τεχεράνη και προειδοποίησε ότι το Καράκας δεν θα «γονατίσει» ποτέ μπροστά στις ΗΠΑ, που καταδικάζουν αυτή την ενέργεια του Ιράν, το οποίο προσφέρει στη Βενεζουέλα 1,53 εκατομμύριο βαρέλια βενζίνης και συστατικά για την παραγωγή βενζίνης.

Το πετρελαιοφόρο Fortune βρίσκεται πλέον στο λιμάνι Ελ Παλίτο της πετρελαϊκή εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, σύμφωνα με πηγή της εταιρείας και ιστότοπους που δείχνουν την πορεία του πλοίου. Ένα δεύτερο πετρελαιοφόρο, το Forest, εισήλθε στη θάλασσα της Καραϊβικής το Σάββατο και τα άλλα τρία διασχίζουν τον Ατλαντικό.

Ο Βενεζουελάνος πρόεδρος σε τηλεοπτικό του διάγγελμα εξήρε τις σχέσεις μεταξύ της χώρας του και του Ιράν. «Είμαστε δύο ειρηνικοί λαοί που επιθυμούμε την ανάπτυξή μας, δύο λαοί αντάρτες, δύο λαοί επαναστατικοί που δεν θα γονατίσουν ποτέ μπροστά στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό»τόνισε. «Έχουμε δικαίωμα να έχουμε ελεύθερες εμπορικές συναλλαγές» πρόσθεσε.

Μόλις ανακοινώθηκε η αναχώρηση για τη Βενεζουέλα των ιρανικών πετρελαιοφόρων, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την «ανησυχία» τους μπροστά «στον ολοένα και σημαντικότερο ρόλο» που διαδραματίζει η Τεχεράνη στο Καράκας.

Η Τεχεράνη απείλησε εξάλλου τις τελευταίες ημέρες τις ΗΠΑ με «επιπτώσεις», αν εμποδίσουν την παράδοση των πετρελαϊκών προϊόντων στη Βενεζουέλα, όπου οι ελλείψεις σε καύσιμα έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας και της πανδημίας του κορονοϊού.

Θυμίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσα στον Μάιο ότι εξετάζει μέτρα ως απάντηση στην κίνηση αυτή του Ιράν, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις,

΄Σημειώνεται ότι δίκτυο διυλιστηρίων της Βενεζουέλας λειτουργεί φέτος περίπου στο 10% των ικανοτήτων του, που κανονικά ανέρχονται στα 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αναγκάζοντας της χώρα να βασίζεται σε εισαγωγές πετρελαίου. Οι αμερικανικές κυρώσεις περιορίζουν τις πηγές και τον τύπο των καυσίμων που μπορεί να λάβει.


Πηγή