Κοινωνία

Καταγγέλλουν επικίνδυνες ενέργειες του διοικητή στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Με …«εξάρθρωση» κινδυνεύει το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» από τη συμπεριφορά του διοικητή του νοσοκομείου. Σύμφωνα με την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και καταγγελίες της που έφτασαν στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο Γεώργιος Κούτρας καταγγέλλεται για «απαράδεκτες, έως άκρως επικίνδυνες ενέργειες και παρεμβάσεις» αλλά και για την «επιεικώς, απαράδεκτη συμπεριφορά του προς γιατρούς και γενικά εργαζόμενους του Νοσοκομείου».

Για τον κ. Κούτρα δεν θα βρει κανείς τίποτα από διοικητική εμπειρία στο επίσημο, 60 σελίδων βιογραφικό του, παρά ενασχόληση με τη φυσικοθεραπεία (η ΕΝΙΘ τον αναφέρει ως «μεγαλοϊδιώτη φυσικοθεραπευτή»). Πολλές ηλεκτρονικές αναφορές υπάρχουν στο ιδιωτικό του ιατρείο στην Καλαμαριά ενώ στη δημόσια δράση του καταγράφεται η υποψηφιότητά του το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του σημερινού κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη. Το 2009 χρημάτισε αναπληρωτής διοικητή στο νοσοκομείο που σήμερα ορίστηκε διοικητής.

Οι κακές σχέσεις του με τους γιατρούς, ιδίως τους συνδικαλιστές, προϋπήρχαν της καταγγελίας αναδύθηκαν όμως αμέσως μετά την λήξη της καραντίνας. Όπως λέει η ΕΝΙΘ ο κ. Κούτρας δεν έχει ενημερωθεί για τις ανάγκες του νοσοκομείου, ούτε καν συναντήθηκε με διευθυντές των τμημάτων, διότι «ασχολείται ανελλιπώς ακόμη και εν μέσω πανδημίας covid-19, με την “αναβάθμιση” της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής του ΑΠΘ καθώς και την αναβάθμιση – μετεγκατάσταση του Φυσικοθεραπευτηρίου».

Ιδίως η πρόθεσή του να προσθέσει άλλα τρία κρεβάτια στην Ορθοπεδική κλινική δημιουργεί «ένα ‘ντόμινο’ μετεγκαταστάσεων, που οδηγεί στη δυσλειτουργία, έως παράλυση, λειτουργιών του νοσοκομείου». Σε όλα αυτά προστίθενται και οι φήμες για τις στενές σχέσεις που φέρεται να διατηρεί ο διοικητής με τον διευθυντή της Ορθοπεδικής Κλινικής.

Ο αυταρχισμός μάλλον ενδημεί αλλά οι καταγγελίες της ΕΝΙΘ αναβαθμίζουν προς το χειρότερο όσα γνωρίζαμε. Η ΕΝΙΘ αναφέρεται σε συγκεκριμένα περιστατικά «δίνει εντολή σε γιατρό, αιρετό εκπρόσωπο στο ΔΣ του Νοσοκομείου  και μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ να εξετάσει και να περιθάλψει “δικό του ασθενή” και στη συνέχεια, όχι μόνο την απαξιώνει τελείως, αλλά επιπλέον την  προπηλακίζει λόγω της συνδικαλιστικής θέσης» και ακόμη «απειλεί την πρόεδρο της ΕΝΙΘ, η οποία συμπτωματικά εργάζεται στο ίδιο Νοσοκομείο, με δικαστική δίωξη, προσωποποιώντας στο άτομό της την  ίδια την ΕΝΙΘ». Η πρόεδρος της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα εργάζεται πάνω από 3 δεκαετίες στο ΕΣΥ και είναι από τα πλέον γνωστά πρόσωπα στον συνδικαλιστικό χώρο των γιατρών, και έχει ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε τι ακριβώς ο νέος διοικητής της προσάπτει. 

Οι καταγγελίες για «κατάχρηση εξουσίας», «εξυπηρέτηση αλλότριων σχεδιασμών πάνω από τις ανάγκες των ασθενών», «επιθετική συμπεριφορά», «άκρατη εκδικητικότητα» και ενέργειες «άκρως επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία» δεν παρακάμπτονται. Και μέχρι να δοθεί λύση ισχύει στο ακέραιο το σχόλιο της ΕΝΙΘ ότι «θεωρούμε τελείως υποκριτικές τις ευχαριστίες και τα χειροκροτήματα προς τους ‘ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες’, όσο υφίστανται Διοικητές για τους οποίους αυτοί οι “ήρωες” αντιμετωπίζονται  σα γρανάζια προσωπικής τους εξυπηρέτησης».

*Η «ΕφΣυν» αναζήτησε τον κ. Κούτρα για να έχει την άποψή του αλλά δεν επικοινώνησε μαζί μας.  


Πηγή