Κοινωνία

Έρευνα για εκδουλεύσεις που ζητούσε ο Πομπέο, αιτία για απόλυση ανεξάρτητου επιθεωρητή

Η Εφημερίδα των Συντακτών

AP Photo/Andrew Harnik, Pool

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυση του επιθεωρητή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Στιβ Λίνικ, το Σάββατο, ήρθαν στο φως. Ο Λίνικ είχε ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, γιατί ο υπουργός Μάικ Πομπέο ζητούσε από δημοσίους υπαλλήλους διάφορες προσωπικές εκδουλεύσεις.

Για παράδειγμα να βγάζουν βόλτα τον σκύλο του. Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση της έρευνας, ο Στιβ Λίνικ εξέταζε τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Εξωτερικών ανέθετε προσωπικές, οικιακές εργασίες σε έναν υπάλληλο που πληρώνεται με τα χρήματα των φορολογουμένων: να βγάζει βόλτα το γκόλντεν ριτρίβερ του Πομπέο, να παραλαμβάνει τα ρούχα του από το καθαριστήριο ή να κάνει κρατήσεις στο εστιατόριο για τα ιδιωτικά δείπνα του ζεύγους.

Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν ο Ντόναλντ Τραμπ απέπεμψε, κατόπιν ρητής απαίτησης του Πομπέο, τον Στιβ Λίνικ, και έκτοτε οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου ζητούν εξηγήσεις. 

Ο 56χρονος Πομπέο, πρώην διευθυντής της CIA, θέλει να προβάλλει το προφίλ του μέσου Αμερικανού. Τα εισοδήματά του είναι σχετικά μικρά σε σύγκριση με τους πολλούς εκατομμυριούχους υπουργούς της κυβέρνησης Τραμπ. 
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, περιέκοψε εκατοντάδες εκατομμύρια αμερικανικής βοήθειας που προοριζόταν για τους Παλαιστίνιους, για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή για το Αφγανιστάν, επικαλούμενος την ανάγκη «να δαπανώνται σωστά» τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.

Ωστόσο έχει επικριθεί επίσης επειδή, από τις αρχές του 2019, έπαιρνε μαζί στα ταξίδια του την σύζυγό του, Σούζαν, μολονότι εκείνη δεν έχει κανέναν επίσημο ρόλο, και ανάγκαζε έτσι τους υπαλλήλους των πρεσβειών, του υπουργείου και της ασφάλειας να ασχολούνται μαζί της. 

Το ζήτημα αυτό πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την απόλυση του γενικού επιθεωρητή, ο οποίος υποτίθεται ότι είναι ανεξάρτητος και έχει το ελεύθερο να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία. Και οι λόγοι της έρευνας, εντείνουν τους λόγους για τους οποίους του ασκείται κριτική. 

«Διαφωνούμε απολύτως με την αποπομπή γενικών επιθεωρητών για πολιτικούς λόγους», ανέφεραν οι Δημοκρατικοί Έλιοτ Ένγκελ και Μπομπ Μενέντεζ. «Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει αυτή τη συνήθεια να εφαρμόζει αντίποινα και να εκδικείται υπαλλήλους που εργάζονται στην υπηρεσία της ασφάλειας των Αμερικανών», σχολίασε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Επιπλεόν, ο Πομπέο βγήκε αποδυναμωμένος από την ουκρανική υπόθεση, κυρίως μέσα στο υπουργείο του, επειδή δεν υπερασπίστηκε μια διπλωμάτη καριέρας, την οποία έσυραν στη λάσπη τόσο οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.


Πηγή