Κοινωνία

Η ταλαιπωρία δεν έχει τελειωμό

Η Εφημερίδα των Συντακτών

«Κόλλησε» στο Ελεγκτικό Συνέδριο το σχέδιο σύμβασης για παραχώρηση 25 λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ και η αφωνία από τον υπουργό Μεταφορών είναι χαρακτηριστική ● Πάντως στα αμαξοστάσια βρίσκονται ακινητοποιημένα 90 αρθρωτά λεωφορεία με βλάβη, που ίσως να έλυναν το τεράστιο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης.

Δεν φτάνει η απελπισία που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες της Θεσσαλονίκης περιμένοντας να φανεί λεωφορείο για να πάνε στη δουλειά τους, ήρθε και ο ανύπαρκτος στοιχειώδης προγραμματισμός έστω για τον σχεδιασμό που εξαγγέλλουν οι υπεύθυνοι, για να ολοκληρωθεί η χαοτική κατάσταση. Διότι ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν περνά με ευκολία το σχέδιο σύμβασης για την παραχώρηση 25 λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ.

Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευστεί θέλουν το Ελεγκτικό Συνέδριο να έχει αναβάλει τη λήψη απόφασης, ζητώντας από τον ΟΣΕΘ να καταθέσει περισσότερα στοιχεία (!) για την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΟΑΣΘ. Κατόπιν τούτου, ακόμη και η επικοινωνιακή διαχείριση των ΟΣΕΘ-ΟΑΣΘ-ΚΤΕΛ έπαθε αφλογιστία…

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα οι ανακοινώσεις του ΟΣΕΘ είχαν θριαμβικό χαρακτήρα για τα επιπλέον λεωφορεία που, αποδεσμευόμενα από τις υπεραστικές γραμμές, δήθεν θα έμπαιναν στην πόλη και θα έσωζαν την κατάσταση, ενώ δεν έμεινε μέρα χωρίς φωτογραφίες των νέων λεωφορείων που φτάνουν για λογαριασμό των ΚΤΕΛ σαν «ελευθερωτές» των Θεσσαλονικέων, τελικά η σύμβαση κόλλησε στο Ελεγκτικό. Οσο και να ψιθυρίζονται κάτι λέξεις ότι «το θέμα είναι τυπικό και θα λυθεί», το σίγουρο είναι ότι ο Φεβρουάριος θα χαθεί αν, μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν χαθεί και ο Μάρτιος.

Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, εφτά μήνες μετά την τοποθέτησή του, είναι άφαντος και αρκείται να δίνει συνεντεύξεις αναγγέλλοντας διαγωνισμούς που, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθούν σε… δύο χρόνια. Και τι να περιμένει κανείς να πάει καλά όταν μια απλή σύμβαση έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό, ενώ -κι αν εγκριθεί- περιμένουμε και προσφυγή των εργαζομένων του ΟΑΣΘ στο ΣτΕ;

Η τραγωδία που ζει τους τελευταίους μήνες η Θεσσαλονίκη μοιάζει χωρίς τελειωμό, διότι ακόμη κι αν μπουν στην κυκλοφορία τα 65 (!) λεωφορεία από τις υπεραστικές γραμμές, θα προστεθούν απλώς στα… 220 (;) που μετά βίας κυκλοφορούν στην πόλη, δηλαδή θα βρεθούμε στην κατάσταση εκείνη την οποία προ επτά μηνών η νέα κυβέρνηση και η νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ κατήγγελλαν τότε ως… απαράδεκτη. Και σε όλα αυτά κανείς δεν λαμβάνει υπόψη πόσο τα υφιστάμενα λεωφορεία θα αντέξουν την καθημερινή πίεση στην πόλη και κανένας δεν ρωτά γιατί ο ΟΑΣΘ δεν επισκευάζει τα 90 αρθρωτά λεωφορεία που βρίσκονται στα αμαξοστάσιά του.

Εκεί που χρειάζεται

Με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης σχολιάζει πως «με αδιαφανείς διαδικασίες και παρά τη γνωμοδότηση Χρυσόγονου – Κουκιάδη αναθέτουν συγκοινωνιακό έργο του ΟΑΣΘ στα ΚΤΕΛ με κόστος 23 εκατομμύρια τον χρόνο. Αν αυτά τα χρήματα τα είχαν διαθέσει σε ένα σχέδιο για τον ΟΑΣΘ, θα είχε βελτιωθεί η κατάσταση».


Πηγή