Πολιτική

Ο Χαφτάρ σφυροκοπά την Τρίπολη–Άγριες συγκρούσεις με νεκρούς

Παρά την εκεχειρία, σποραδικές μάχες σημειώνονται καθημερινά κοντά στην Τρίπολη.

Νέες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ και στις πολιτοφυλακές της διεθνώς αναγνωρισμένης ψευδο-κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ νότια της Τρίπολης, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός αμάχου, παρά το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητώντας «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ (GNA).

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα, το μοναδικό που λειτουργεί στην πρωτεύουσα, ανακοίνωσε νέα αναστολή των πτήσεων έπειτα από τη ρίψη ρουκέτας, ενώ οι μάχες επαναλήφθηκαν νότια της Τρίπολης ανάμεσα σε στρατεύματα της GNA, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και εκείνα του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εκρήξεις με ρουκέτες

Μάρτυρες άκουσαν εκρήξεις ρουκετών στην περιοχή Μάχρου Αλ-Χάντμπα, μια αγροτική περιοχή περίπου 30 χλμ. νότια του κέντρου της πόλης.

Ρουκέτες έπεσαν και σε συνοικίες κατοικιών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άμαχοι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της GNA, Αμίν αλ-Χασίμι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο εκπρόσωπος των δυνάμεων της GNA, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, επιβεβαίωσε τις μάχες σε αυτό το προάστιο που είναι διάσπαρτο με αγροκτήματα.

Στη συγκεκριμένη δημοσίευση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στο Twitter, διατυπώνεται ξεκάθαρα ότι οι πολιτοφυλακές και οι δυνάμεις μισθοφόρων τζιχαντιστών που μάχονται υπό την αιγίδα της κυβέρνησης του Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες παραβιάζοντας και το χθεσινό, πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ηνωμένων Εθνών.

Σε νέα δήλωση του  o Λιβυκός Εθνικός Στρατός, στο λογαριασμό του στο Twitter τόνισε ότι η  κρίση στη χώρα του έγκειται στην επίλυση δύο θεμελιωδών ζητημάτων: το ζήτημα ασφάλειας που εντείνεται μέσω πολιτικών δυνάμεων που προκαλούν διχόνοια ενώ δεν έχουν καμία λαϊκή απήχηση και το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω στρατιωτικής ισχύος και το πολιτικό, το οποίο θα λυθεί με τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Τετάρτη -για πρώτη φορά από την έναρξη της επίθεσης του στρατάρχη Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο του 2019- ένα ψήφισμα με το οποίο ζητεί «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» που θα ακολουθήσει την εύθραυστη εκεχειρία του Ιανουαρίου.

Το ψήφισμα ζητεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων της κοινής στρατιωτικής επιτροπής που δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο από τα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να καταλήξει σε μια «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» που θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό ελέγχου, διαχωρισμό των δυνάμεων και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η επιτροπή αυτή, που συναντήθηκε στη Γενεύη το περασμένο Σάββατο, δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία, με τον ΟΗΕ να προτείνει μια επανάληψη των συζητήσεων στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι συγκρούσεις γύρω από την Τρίπολη έχουν προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο αμάχων τουλάχιστον 1.000 ανθρώπων ενώ 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Πηγή