Κοινωνία

Θέλουν τα ελληνικά ομόλογα στο QE και την ΕΚΤ στο απυρόβλητο

Η Εφημερίδα των Συντακτών

EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Σημαντική απόφαση, έστω συμβολική, για την ελληνική οικονομία έλαβε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το παρασκήνιο, όμως του ψηφίσματος για τα ελληνικά ομόλογα αποκαλύπτει την προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να «προστατεύσει» την ΕΚΤ από τις όποιες ευθύνες φέρει για το ζήτημα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο ζητά από την Φρανκφούρτη να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της αγοράς τίτλων, εφόσον προβεί σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στην αρχική πρόταση ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές εξέφραζαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από το πρόγραμμα της ΕΚΤ παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει καταγράψει θετική πορεία και ρωτούσαν την ΕΚΤ γιατί δεν έχει, μέχρι τώρα, προχωρήσει σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που είναι προϋπόθεση για την ένταξη στο QE.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Ευρωκοινοβούλιο «εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων· καλεί την ΕΚΤ να εξηγήσει για ποιον λόγο δεν έχει ακόμη διενεργήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με τα ελληνικά ομόλογα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για τη συμπερίληψη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όμως, έφερε τροποποίηση του ψηφίσματος, που στήριξαν και οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, και στην οποία απαλείφεται η φράση πως η ΕΚΤ πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί δεν έχει προχωρήσει σε ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Αναλυτικά: «το ΕΚ σημειώνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμη συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (PSPP) παρά τις βελτιώσεις που πέτυχε η Ελλάδα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους και την εκ νέου πρόσβαση στις αγορές ομολόγων».

Το ψήφισμα, τελικά, πέρασε με 315 ψήφους υπέρ, 288 κατά και 39 αποχές.

«Η γερμανοκρατούμενη Ευρωδεξιά, υπονομεύει κ πάλι τα συμφέροντα της χώρας»

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και έκανε λόγο για υπονόμευση των εθνικών συμφερόντων.

Οι αναρτήσεις του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου στο Twitter:

 

 


Πηγή