Εργασιακά

Η Τουρκία υποστηρίζει τζιχαντιστές στη Συρία

Ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν την Τρίτη ότι η Τουρκία υποστηρίζει ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίες συνδέονται με την αλ-Κάιντα, στον απόηχο των συγκρούσεων μεταξύ του τουρκικού στρατού και της συριακής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Το RIA Novosti και το TASS ανέφεραν ότι η Τουρκία είχε υποστηρίξει την ίδρυση της Hayat Tahrir al-Sham (HTS), μιας ομάδας που είναι γνωστή ότι έχει ενσωματώσει μαχητές από το Μέτωπο αλ-Νούσρα, παρακλάδι της αλ-Κάιντα στη Συρία και μετέπειτα σύμμαχος των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι μαχητές του HTS που αιχμαλωτίστηκαν από τις δυνάμεις της Συριακής κυβέρνησης, είπαν ότι η Τουρκία έπαιξε ρόλο στη διαμόρφωση της ομάδας, αναγκάζοντας Σύρους να ενταχθούν στις τάξεις τους και να τις προμηθεύουν.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την αποτροπή μιας προέλασης της Συρίας κατά της επαρχίας Ιντλίμπ, της τελευταίας σημαντικής περιοχής που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς και έχει σημαντική παρουσία τζιχαντιστών, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αλλά η κυβέρνηση της Συρίας και οι Ρώσοι υποστηρικτές τους ξεκίνησαν εκ νέου την επίθεσή τους στην Ιντλίμπ τον περασμένο Απρίλιο, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν κατάφερε να εκκαθαρίσει την επαρχία από εξτρεμιστές, δείχνοντας την κυριαρχία του HTS στην περιοχή.

Επτά Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις τη Δευτέρα.

Η Τουρκία ανταπέδωσε με επιθέσεις πυροβολικού στην Ιντλίμπ, λέγοντας ότι σκότωσε περισσότερους από 30 Σύρους στρατιώτες.


Πηγή