Κοινωνία

Αδυναμίες vs προτερήματα σημειώσατε 1

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Διεξήχθη, λοιπόν, και ο δεύτερος φετινός αγώνας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και στην ΑΕΚ. Kάθε ντέρμπι μας κάνει σοφότερους. Είτε θέλουμε, είτε δεν θέλουμε. Ανεξάρτητα από το πού εστιάζει ο καθένας μας, γιατί σίγουρα καταλαβαίνουμε περισσότερα από αυτά που επιλέγουμε να πούμε…

Tι μας έμαθε, λοιπόν, αυτό το 1-0 του ΠΑΟΚ επί της ΑΕΚ;

Η Lady Hope προσεγγίζει τις βασικές παραμέτρους, γνωρίζοντας πως μία μέρα μετά, και τα πάθη καταλαγιάζουν κάπως, και ο πλούτος των διαφορετικών απόψεων ενισχύει την προσπάθεια που κάνει κάποιος για να βγάλει ακριβή συμπεράσματα.

Η κυριακάτικη αναμέτρηση έδειξε πως ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει σοβαρά, αλλά και αγχωμένα…, τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Δεν επιβάλλεται, δεν έχει την αύρα που τον χαρακτήριζε, και τον ξεχώριζε…, στην περσινή αγωνιστική περίοδο. Και αφού έχει φτάσει ο Ιανουάριος και δεν τα έχει καταφέρει, αυτό είναι πρόβλημα δομικής φύσεως.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν εκμεταλλεύεται την ποιότητα που αποδεδειγμένα έχει στο έμψυχο δυναμικό της και κάνει κάποιες φορές πιο αναγκαίες ακόμα και ορισμένες υπέρ της διαιτητικές αποφάσεις που βρίσκονται στα όρια. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να κυνηγάει τον Ολυμπιακό, πήρε το πρώτο του φετινό ντέρμπι, έδωσε χαρά στους φίλους του (την είχαν ανάγκη μετά το στραπάτσο με τον Άρη), αλλά σε κάθε περίπτωση για να διατηρήσει τα σκήπτρα του χρειάζεται το κάτι παραπάνω. Γιατί φέτος η ομάδα του Πειραιά είναι δύσκολος αντίπαλος σε όλα τα μέτωπα…

Μάθαμε, επίσης, πως η ΑΕΚ πασχίζει φιλότιμα να αποκτήσει ταυτότητα. Η ΑΕΚ παλεύει, δηλαδή, να γίνει ξανά ομάδα που θα μπορεί να έχει σε ένα ολόκληρο ενενηντάλεπτο ισορροπία στις γραμμές, ψυχολογική ευεξία, σωματική ενέργεια και πνευματική ενάργεια. Να γίνει, δηλαδή, ομάδα που θα αμύνεται σωστά και θα ξέρει όταν έχει τη μπάλα στα πόδια πώς να γίνει επικίνδυνη.

Επί της ουσίας, η ΑΕΚ του Καρέρα δείχνει πως τώρα μπαίνει σε τάξη, μαθαίνει τα βασικά, και προγραμματίζει την όποια βελτίωση σαν ένα προϊόν στο οποίο θα συμβάλλει και το πέρασμα του χρόνου. Παρότι ηττήθηκε στην Τούμπα μπορεί να πει πως έφυγε σχετικά αλώβητη. Γιατί μπορεί να συνεχιστεί η δουλειά του Καρέρα σε ένα κλίμα «χρηστικής υφής».

Η Ένωση βρέθηκε πολύ πίσω στα βασικά ποδοσφαιρικά συστατικά στοιχεία λίγους μήνες νωρίτερα και αυτό το καταλαβαίνει κάποιος τώρα που επιχειρείται η ουσιαστική αναστήλωση. 

Και σε αυτό το ντέρμπι, πάντως, αδυναμίες vs προτερήματα (των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό) σημειώσατε 1. Όπως είχε γίνει και με το Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ λίγο καιρό νωρίτερα.

Δεν θα είναι, μάλιστα, άστοχο να πει κάποιος πως μετά το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης σημαντικό μερίδιο από την πίτα των εντυπώσεων παίρνει και το εξωαγωνιστικό παρασκήνιο. Με αφορμή τα όσα λέγονται για τις αμφισβητούμενες φάσεις της συγκεκριμένης αναμέτρησης, και με «ενδιάμεσο σταθμό» τον Μέλο Περέιρα, όλες οι πλευρές ανοίγουν εντέχνως τη συζήτηση για τα όσα (θέλουν να) γίνουν. Και σε αυτό συμμετέχουν με το δικό τους τρόπο και ο ΠΑΟΚ, και η ΑΕΚ, και ο Ολυμπιακός. Οι εκλογές στην ΕΠΟ, φερ΄ειπείν, έχουν από τώρα μεγάλη αξία.

Η Lady Hope εύχεται, απλά, για άλλη μία φορά το είδος του συνολικού ανταγωνισμού να έχει τις μικρότερες δυνατές ζημιές για όλους και κυρίως για το ίδιο το ελληνικό επαγγελματικό διασυλλογικό ποδόσφαιρο…


Πηγή