Κοινωνία

Συναινεί ο Χάφταρ σε κατάπαυση πυρός στη Λιβύη

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου προωθούνται προς την Τρίπολη, διεκδικώντας την εξουσία στη Λιβύη από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ, φέρεται να συναίνεσε τελικά στην πρόταση για κατάπαυση του πυρός στην αφρικανική χώρα. 

Όπως ανακοίνωσαν οι δυνάμεις του Χάφταρ, η κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Προειδοποίησαν ωστόσο ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Χάφταρ είχε απορρίψει το αίτημα αυτό, μόλις πριν από δύο ημέρες. 

Στην πρωτοβουλία για να απευθύνουν πρόταση κατάπαυσης του πυρός είχαν προβεί αυτήν την εβδομάδα, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, αντίστοιχα. Νωρίτερα σήμερα (Σάββατο) υπήρξε τηλεφωνική του Ερντογάν με τον Πούτιν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Παράλληλα, η Ρώμη είχε προβεί σε διπλωματική πρωτοβουλία ειρήνευσης, με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να έχει ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Χάφταρ, όσο και με τον Σαράτζ.

Τέλος, το θέμα της κρίσης στη Λιβύη συζήτησαν το Σάββατο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη Μόσχα, συμφωνώντας αμφότεροι πως πρέπει να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες για το θέμα της Λιβύης. 


Πηγή