Κοινωνία

Το ΝΑΤΟ αποσύρει δυνάμεις από το Ιράκ για «λόγους ασφαλείας»

Νωρίτερα, η Συμμαχία είχε ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις δραστηριότητές της στο Ιράκ, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την ένταση εξαιτίας της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ μετακινεί «κάποιο προσωπικό από το Ιράκ» εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος, η υπαναχώρηση ήταν ένα «προσωρινό μέτρο», ενώ πρόσθεσε πως:«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι πρωταρχικής σημασίας».

Τα μέλη της Συμμαχίας άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αποστολών τους στη χώρα το Σάββατο, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Η δολοφονία του στρατηγού πυροδότησε απειλές αντιποίνων από το Ιράν και τις συμμαχικές δυνάμεις των ιρακινών Σιιτών της Βαγδάτης που συνεργάστηκαν με τον Σουλεϊμανί.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ μετά από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας, που ζητούσαν την αναχώρησή τους.

Επίσης, τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των Μικτών Αρχηγών Προσωπικού Μαρκ Μίλεϊ απέρριψε μια επιστολή που κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν στρατεύματα λόγω του «σεβασμού της ιρακινής κυριαρχίας», λέγοντας ότι έχει αποσταλεί «κατά λάθος» από ανώτερο αμερικανικό στρατηγό σε έναν Ιρακινό ομόλογό του.

Την Τρίτη, τα γερμανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο γερμανικός στρατός σχεδίαζε να αποσύρει μερικά από τα στρατεύματα που είχε σταθμεύσει στο Ιράκ, προειδοποιώντας ότι η απόσυρση θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των δυνάμεων του ISIS.

Τα μέλη της Συμμαχίας άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αποστολών τους στη χώρα το Σάββατο, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του στρατηγού της μονάδας «Quds» Κασέμ Σολεϊμανί, των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Την Κυριακή, το κοινοβούλιο του Ιράκ ψήφισε υπέρ της απομάκρυνσης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα και να θέσει επίσημα τέλος στη συμμετοχή του Ιράκ στον συνασπισμό ενάντια στο ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν το Ιράκ, εκτός αν η Βαγδάτη καταβάλει τις ΗΠΑ πίσω το κόστος κατασκευής της στρατιωτικής βάσης βόρεια της χώρας.

Επιπλέον, ο Τραμπ απείλησε ότι θα χτυπήσει τη χώρα με κυρώσεις, προειδοποιώντας ότι θα είναι τόσο σκληρές που θα «κάνουν τις ιρανικές κυρώσεις να φαίνονται κάπως ήπιες συγκριτικά».

Οι αποστολές του ΝΑΤΟ στο Ιράκ περιλαμβάνουν αρκετές εκατοντάδες συμβούλους και προσωπικό υποστήριξης.


Πηγή