Κοινωνία

«Ψαλίδι» στις εγγυήσεις και τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο

Η Εφημερίδα των Συντακτών

MOTION TEAM/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Ασφυκτικές χρονικά διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου και μέτρα που περιορίζουν την πρόσβαση των προσφύγων και μεταναστών στην αγορά εργασίας, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «περί διεθνούς προστασίας» που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 21 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των διατάξεών του ξεχωρίζουν εκείνες που αναφέρονται σε ταχύρυθμη διαδικασία ασύλου στα σύνορα της χώρας, ενώ τα αιτήματα εξετάζονται ανάλογα με τη χώρα προσέλευσης. Για τον λόγο αυτό προβλέπεται διαδικασία κατάρτισης εθνικού καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής, ενώ προσδιορίζονται τα κριτήρια χαρακτηρισμού μιας χώρας ως ασφαλούς τρίτης χώρας.

Επίσης, εντός 15 ημερών προβλέπεται η εξέταση των αιτήσεων όσων δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε δομές, των κρατουμένων, των ευάλωτων και όσων προέρχονται από πρώτη χώρα ασύλου, ασφαλή τρίτη χώρα ή ασφαλή χώρα καταγωγής, οι οποίες θα ανακοινώνονται κάθε Νοέμβριο ύστερα από εισήγηση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Σημειώνεται εξάλλου ότι σε περίπτωση μαζικής άφιξης προσφύγων, προβλέπεται η δυνατότητα υποχρεωτικής ολοκλήρωσης της διαδικασίας ασύλου, συμπεριλαμβανομένης της δευτεροβάθμιας προσφυγής, μέσα σε μόλις πέντε ημέρες. Ωστόσο για να εφαρμοστεί αυτό, θα πρέπει να υπάρξει κοινή υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη. 

Τέλος, καταργείται η άμεση πρόσβαση στην αγορά εργασίας όσων ζητούν άσυλο και μετατίθεται έξι μήνες μετά την κατάθεση του αιτήματος.


Πηγή