Κοινωνία

Νόμπελ Ιατρικής 2019… δια χειρός Όθωνα Ηλιόπουλου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Προτομή του Άλφρεντ Νόμπελ, ιδρυτή του θεσμού των βραβείων

Henrik Montgomery/Pool Photo via AP, File

Με επιστημονικό υπόβαθρο την πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά του Έλληνα καθηγητή Ιατρικής, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου, – ο οποίος υπήρξε βασικός συνεργάτης στο Υπουργείο Παιδείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα επιστημονικός σύμβουλος του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας Καινοτομίας, Κώστα Φωτάκη,- δόθηκε το Νόμπελ Ιατρικής πριν μερικές ημέρες στην επιστημονική ομάδα του Καθηγητή Ουίλιαμ Καέλιν από το Χάρβαρντ.

Ο κ. Ηλιόπουλος είναι μέλος του ΕΣΕΚ, της Εμβληματικής Δράσης για την Ογκολογία με την Ιατρική Ακριβείας και της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΔΕΚ, που θέλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να υποβαθμίσει ή και να καταργήσει. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Επιστημονικής Επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, που απένειμε το φετινό βραβείο, ο Ηλιόπουλος είχε ανοίξει ερευνητικά το νέο επιστημονικό μονοπάτι από το 1995! Μεταξύ των άλλων η Επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας, επιχειρηματολογώντας για το επιστημονικό υπόβαθρο, τονίζει μεταξύ των άλλων :

«Σε περίπου αυτό το σημείο, το 1995. Η ομάδα του Καέλιν δημοσίευσε την πρώτη ολόκληρη ακολουθία (sequence) του όγκου VHL suppressor gene (γονίδιο), και έδειξε πως επανεισάγοντας (re-intorducing) μια εκδοχή άγριου τύπου VHL μέσα σε ένα renal carcinoma cell line (κυτταρική γραμμή νεφρικού καρκινώματος!) από το σχηματισμό όγκων (Ηλιόπουλος και άλλοι…1995 ).

Καέλιν και πολλές άλλες ομάδες μελετούσαν το γονίδιο VHL και τη σύνδεση με ένα αριθμό οικογενειών με γενετική προδιάθεση σε ορισμένους καρκίνους. Η επιστημονική δημοσίευση από τον Καέλιν κατέδειξε πως το VHL είναι ένα tumor suppressor κύτταρο, του οποίου η δραστηριότητα μπορεί να ενεργήσει περιορίζοντας την ανάπτυξη όγκων από κύτταρα ασθενών με μεταλλάξεις VHL.

Το 1996, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το χαρακτηρισμό του γονιδίου VHL, η συνεργατική δουλειά μεταξύ της ομάδας Καέλιν και της ομάδας του Μαρκ Γκόλντμπεργκ έδειξε πως ένα σύνολο HIF target genes ήταν υπερεκφρασμένα σε μεταλλαγμένες VHL κυτταρικές σειρές (Ηλιόπουλος και άλλοι…1996 ). Αυτή η ανακάλυψη αποδείκνυε ότι οι δύο δρόμοι, της HIF response και του VHL-linked tumorignenesis, μπορούσαν να συνδεθούν κατά κάποιο τρόπο».

Στα επιστημονικά επιχειρήματα της Επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών, απονομής του Νόμπελ Φυσικής για το 2019, αναγνωρίζεται η σημαντική συμβολή του Όθωνα Ηλιόπουλου και άλλων επιστημόνων.

Μάλιστα ένας παλιός επιστημονικός συνεργάτης του Καθηγητή Όθωνα Ηλιόπουλου με το όνομα Αριμίτσι σε ηλεκτρονικό συγχαρητήριο μήνυμα, αναφέρει : «Γεια σου Όθων, ελπίζω να είσαι καλά. Ήθελα να σου πω συγχαρητήρια σχετικά με το Βραβείο Νόμπελ που απονεμήθηκε στον καθηγητή Καέλιν. Σύμφωνα με το παρακάτω αρχείο, κατάλαβα πως το πιο σημαντικό μέρος της δουλειάς έγινε από σένα, και είμαι τόσο περήφανος γι’ αυτό !!! Συνειδητοποίησα ξανά ότι ήμουν σε ένα τόσο ευλογημένο περιβάλλον δουλεύοντας μαζί σου, και σε εκτιμώ που μου έδωσες την ευκαιρία. Είμαι καλά με την οικογένειά μου. Οι δύο κόρες είναι τώρα 2 ετών και 10 μηνών, και ακριβώς ενός έτους. Ελπίζω να έχω την ευκαιρία να επισκεφτώ την Βοστόνη ξανά. Αρμίτσι (Armichi)».

Μετάφραση ελεύθερη από τα Αγγλικά των δύο κειμένων, Ιάκωβος Γεωργουδής-Πιταροκοίλης.

Είναι σαφέστατο πλέον πως η ερευνητική δουλειά του Όθωνα Ηλιόπουλου υπήρξε η καθοριστική για να πάρει η ομάδα Καέλιν το Νόμπελ Φυσικής. Φυσικά η Ελληνική στρατηγική πολιτική σε διεθνές επίπεδο στήριξης σε όλα αυτά τα θέματα Πολιτισμού και Επιστήμης είναι ανύπαρκτη.

Ο πρώην Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης με ανακοίνωση στο Twitter χαιρετίζει την επιτυχία του συνεργάτη του.

«Όσοι γνωρίσαμε από κοντά τον Όθωνα Ηλιόπουλο τα τελευταία χρόνια, διαπιστώσαμε μία απίστευτη σεμνότητα και συνέπεια λόγων και πράξεων μαζί με έναν ξεκαθαρισμένο ορίζοντα πολιτικής ριζοσπαστικής σκέψης και οράματος μιας Δημοκρατίας στρατηγικού βάθους με υπόβαθρο την υψηλή παιδεία των οικουμενικών αξιών για τους πολλούς. Αυτή είναι η αριστεία του πολιτισμικού ήθους, της ηθικής και της πνευματικότητας που αντιστρατεύεται την ταξική αριστεία των λίγων και της αγοράς. Υπόβαθρο ενός Πολιτικού Ανθρωπισμού».


Πηγή