Κοινωνία

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον φωτογράφο του αντάρτικου Κώστα Μπαλάφα

Αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ στον φωτογράφο του αντάρτικου Κώστα Μπαλάφα

Ο Κώστας Μπαλάφας

Αρχείο ΕΡΤ

Οκτώ χρόνια μετά τον θάνατό του, το αρχείο της ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του σπουδαίου Έλληνα φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα ντοκιμαντέρ «Μνήμες φωτογραφίας: Κώστας Μπαλάφας». 

Στην εκπομπή ο Κώστας Μπαλάφας, μιλάει για τη ζωή και το έργο του. Θυμάται τον ξενιτεμό του από το χωριό, προκειμένου να βρει δουλειά, την πρώτη εντύπωση που του έκανε η Άρτα, μια σύγχρονη πόλη με ηλεκτρικό και αυτοκίνητα. 

Κώστας Μπαλάφας

Αρχείο ΕΡΤ

Επίσης περιγράφει την πρώτη του επαφή με τη φωτογραφική κάμερα και την ανάγκη που ένιωσε να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μέσο ως τρόπο προσωπικής έκφρασης. Ο Κώστας Μπαλάφας εξηγεί πώς βρήκε ένα κουτί γεμάτο φιλμ σ’ ένα ιταλικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο που καταρρίφθηκε στις αρχές του πολέμου. Μ’ αυτό το υλικό φωτογράφισε τον αγώνα του ΕΛΑΣ στην Ήπειρο κατά τη διάρκεια της Κατοχής, καταγράφοντας σπάνιες και μοναδικές στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας.

Εξηγεί πώς φυγαδεύτηκε αυτό το υλικό και εμφανίστηκε δεκαετίες αργότερα, το 1974, προσφέροντας μοναδικές μαρτυρίες μιας σημαντικής περιόδου της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας. Επίσης, μιλάει για τη θητεία του στη ΔΕΗ ως φωτογράφος και αργότερα οπερατέρ, για την καταγραφή των έργων του Οργανισμού, αλλά περισσότερο για το ενδιαφέρον του για τους ανθρώπους των περιοχών που μετακινήθηκαν από τις εστίες τους λόγω
των έργων αυτών. 

Τέλος, αναφέρεται για την καταγραφή εθίμων και στοιχείων της παράδοσης που χάνονται ή παραβλέπονται και στοιχείων της ζωής του λαού που εξαφανίζονται υπό την πίεση της σύγχρονης ζωής και των νέων συνηθειών που αυτή έχει φέρει.

Η εκπομπή περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφικού αρχειακού υλικού από το έργο του σπουδαίου φωτογράφου, αλλά και
πλάνα από τις λήψεις του ως οπερατέρ. 

Σκηνοθεσία: Στράτος Π. Στασινός • Έτος παραγωγής: 2006


Πηγή