Επικαιρότητα

Εκατοντάδες συλλήψεις στο Εκουαδόρ σε διαδηλώσεις κατά του ΔΝΤ, της κυβέρνησης και της λιτότητας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Εκουαδόρ, κατά της απόφασης της κυβέρνησης του Λένιν Μορένο για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων, που θεωρείται προπομπός για τα μέτρα λιτότητας που πρόκειται να επιβληθούν άμεσα από το ΔΝΤ, μετά από τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Telesur, οι διαδηλωτές κατέλαβαν τρεις πετρελαιοπηγές, αναγκάζοντας τις εταιρείες που τις διαχειρίζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους — η εξέλιξη είχε συνέπεια να μειωθεί η παραγωγή αργού κατά 12% στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, δηλαδή κατά 63.250 βαρέλια την ημέρα επί συνόλου 531.000, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας.

Στην πρωτεύουσα Κίτο έστησαν οδοφράγματα και δεκάδες φορτηγά απέκλεισαν δρόμους, σύμφωνα με την εφημερίδα El Comercio. Η αστυνομία έκανε εκτενή χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές.

Οι τιμές των καυσίμων υπερδιπλασιάστηκαν την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση κατήργησε τις επιδοτήσεις των καυσίμων που εφαρμόζονταν επί 40 χρόνια, που σύμφωνα με τον Μορένο προκαλούσαν στρεβλώσεις στην οικονομία και στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια στο Κράτος.


Διαβάστε επίσης | Εθνική απεργία στο Εκουαδόρ: Η κραυγή των ανθρώπων στους δρόμους

Πηγή