Κοινωνία

Ευρωπαϊκή απάντηση ψάχνει η Λευκωσία, επίδειξη δύναμης από την Άγκυρα

Η Εφημερίδα των Συντακτών

(AP Photo/Lefteris Pitarakis, File)

Στα ύψη παραμένει η ένταση εντός της κυπριακής ΑΟΖ μετά την προκλητική απόφαση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7. Επαφές Αναστασιάδη και Χριστοδουλίδη με τις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε το βράδυ της Παρασκευής τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητώντας το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, ο Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του Συμβουλίου προς τη Λευκωσία.

Παράλληλα, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις εξαγγελίες και τους σχεδιασμούς της τουρκοκυπριακής πλευράς για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι όλες αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες γίνονται τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. αναπτύσσει πρωτοβουλία και προσπαθεί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και ότι αυτή η δραστηριότητα της τουρκικής πλευράς αντιστρατεύεται τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα δημιουργώντας ένταση και καχυποψία.

Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα ψηφίσματα των ΗΕ και να τερματισθούν οι ενέργειες και σχεδιασμοί που αντιβαίνουν σε αυτά και επανέλαβε την απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα σε κατάλληλο κλίμα.

Ψάχνουν στοχοθετημένα μέτρα κατά της Άγκυρας

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική.

Νίκος Χριστοδουλίδης και Φεντερίκα Μογκερίνι συζήτησαν τη δυνατότητα λήψης στοχοθετημένων μέτρων υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων γεωτρήσεων της Τουρκίας.

Στη γραπτή ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέστησε σαφή τη θέση της επί του θέματος μέσω επαναλαμβανόμενων συμπερασμάτων του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και πιο πρόσφατα στις 15 Ιουλίου 2019 και είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Υπενθυμίζεται ότι «η Τουρκία πρέπει να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να διεξάγει έρευνες και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της».

Επιπλέον, «η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί την πρόσκληση της κυβέρνησης της Κύπρου και να εξετάσει το ζήτημα της οριοθέτησης των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επίδειξη δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιχειρεί να κάνει επίδειξη δύναμης δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την στρατιωτική αποστολή που συνοδεύει τα πλοία Φατίχ και Γιαβούζ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μαζί με τα ερευνητικά σκάφη, πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς και περιπολικά αεροσκάφη.

 


Πηγή